Gyógyszerész vagyok a gyógyszertár falain kívül is

A kisebb és nagyobb közösségek vagy így vagy úgy, de mindig igényt tartottak a gyógyszerészek egészségnevelő munkájára, a patikusokban pedig megvolt az igény arra, hogy a gyógyszertár falain kívül is megéljék a hivatásukat.

A 21. század újabbnál újabb terepet mutat, ahol a szakember az egészségről beszél, ír, vagy éppen filmet készít, rajzol, kommunikál a klienseivel. Hogy miért? Mert a gyógyszerész nemcsak a patikában gyógyszerész, hanem éjjel és nappal az, s hiába változik a világ, az egészségnél nincs és talán sosem lesz fontosabb téma. 

Forrás: Horizont, 2018/6
Szerző: Kertész Éva 

A hagyományos egészségnevelő munka mellett a gyógyszerészek számára is új irányt szabnak a közösségi média (angolul social media) gombamódra sokasodó platformjai, amelyek lehetővé teszik, hogy megosszák a véleményüket másokkal. A közösségi média korlátlan lehetőséget kínál a szakemberek számára, akik szabadon beszélgethetnek kisebb vagy nagyobb közösségekkel együttműködve. A leírt szó ugyanakkor megerősíti a kommunikáló szakember felelősségét, és ez különösen igaz az egészségről szóló “közösségi párbeszédekre”.

Jelen cikkben öt gyógyszerészt kérdeztem arról, hogy a patika falain kívül hogyan tartja a kapcsolatot a kliensekkel. Egy férfit és négy nőt, különböző korosztályból, akik vidéki településeken gyakorolják a hivatásukat. Keller Tamásné egészségprogramokat szervez, Dér Péter a Facebookon kommunikál, Gyermán Anna tanórákat tart középiskolásoknak, Janca Tímea hírlevéllel éri el a törzsvásárlóit, Balogh Annamária videókon keresztül és infografikákkal tájékoztat. Ők öten tehát öt féle kommunikációs csatornát építettek ki a betegeikkel és az egészségről szóló információra fogékony fogyasztókkal. Egyrészt a gyógyszerészi hivatás legjobb hagyományait viszik tovább, ugyanakkor ott vagyunk a startnál, ami új utat mutat a hatékony gyógyszerész-beteg kommunikáció előtt.

A cikk ide kattintva teljes terjedelmében elérhető

Bejelentkezés

A honlapra való regisztrálással nyomon követheti előfizetéseit, rendezvényekre történő jelentkezéseit.

Hírlevél

Tagdíj

tagdij szamlaszam kek ok

Keresés

CPH 2020

cph logo 2020 vektor altalanos

International

eufeps logo

Fip

Kérdezze meg...

gyogyszeresz fiatal

Farmakognóziai Hírek

gyogynoveny2

facebook

Aktuális szám

Gyógyszerészet – korábbi számok